Ondersteun onze doelenDoneer!

Blog Joseph K. Sonlaar

Joseph Sonlaar is hoofdarts in het Kpandai Health Center. Nadat Stichting GiGha hem voor zijn opleiding gesponsord heeft, timmert hij hard aan de weg om van het Kpandai Health Center een echt ziekenhuis te maken. Hij heeft een vrouw en drie kinderen: Desmond (bovenbouw middelbare school) Dorine Sthepenie (onderbouw middelbare school) en Dirk, hij zit op de basisschool. 

 

 

 

 

 

 

 

Juni 2015
Ik ben officieel aan het werk in het Kpandai Health Center. Helaas kan ik nog niet verdoven voor operaties omdat er nog geen anesthesie-apparaat is. De medewerkers zijn er blij dat ik er ben en bereid me te ondersteunen om succesvol te zijn. Tegelijkertijd is de hulp van Stichting GiGha ook nog steeds nodig om het vijfjarenplan succesvol te maken. 

Maart 2014
Joseph Sonlaar is aan de laatste fase van zijn opleiding tot basisarts begonnen. Deze maanden volgt hij een blok kindergeneeskunde. Dit is het laatste onderdeel van de algemene chirurgie-opleiding die medio februari 2015 eindigt.

Januari 2013
Joseph is geslaagd voor zijn artsenexamen! Hij gaat nu nog een jaar een praktijkopleiding volgen en zal naar verwachting daarna in het Kpandai Health Center mogen werken. Ontzettend goed nieuws! We zijn erg blij voor Joseph en dankbaar dat zijn studie zo voorspoedig verloopt.

November 2012
In november hebben we weer bericht gehad van Joseph. Hij is zich aan het voorbereiden op zijn eindexamens, die in januari plaatsvinden. Meteen daarna zal hij als arts beëdigd worden! Hij heeft goede hoop te zullen slagen en vertrouwt daarbij op God. Als extra motivatie heeft hij het bestuur van GiGha uitgenodigd om bij de ceremonie aanwezig te zijn, wie weet? 

Juli 2012
Joseph Sonlaar heeft ons in juni een enthousiaste mail gestuurd met een update van zijn studie. “Het gaat goed met mij! Ik heb net voor zes weken stage gelopen in het Tamele West Hospital. Nu hebben we weer college over volksgezondheid en de organisatie van zorgadministratie in een district. Ik ga ook weer in het districtsziekenhuis werken.

Met mijn familie gaat het erg  goed. Onze zoon Dirk groeit hard! Hij zal binnenkort wel gaan lopen. Ook op de kliniek gaat het goed, en we zijn goed op weg om een ziekenhuis te worden. Alleen mijn operatiekamer is een zorg, want zijn nog fondsen nodig om het af te maken. Tot ziens weer!”

April 2012
Joseph heeft met succes zijn een-na-laatste examenronde doorlopen! Onze arts in opleiding is nu klaar met de klinische en theoretische onderdelen van kindergeneeskunde, gynaecologie en verloskunde. We zijn erg blij voor hem dat het zo voorspoedig gaat met zijn studie, en we zijn trots dat het zo goed vordert.

De komende twee maanden staat een uitwisseling op het programma voor Joseph. Studenten moeten in het binnen- en/of buitenland ervaring opdoen in verschillende ziekenhuizen. Joseph zal in Ghana blijven en hoopt veel te leren in de praktijk. Als hij weet waar en wat de uitwisseling is krijgen wij bericht, en u krijgt uiteraard ook een update.

Vanaf juni 2012 starten de voorbereidingen voor zijn laatste examens, welke zullen plaatsvinden in december 2012.

Januari 2012
De afgelopen tijd is er veel contact geweest met Joseph, de toekomstige arts voor Kpandai, die wij als Stichting GiGha ondersteunen in zijn studie. Joseph is al vergevorderd in zijn studie en het zal niet heel lang meer duren voordat hij in het Kpandai Health Centre aan de slag kan. Hij heeft bij Stichting GiGha een verzoek neergelegd voor nieuw materiaal voor het Kpandai Health Centre, zoals apparaatuur waarmee men bloedonderzoek kan uitvoeren. Hiermee kan bijvoorbeeld bloedarmoede of een onsteking worden gediagnostiseerd. Daarnaast geeft hij aan dat een koelkast om bloed te koelen van levensbelang is: hiermee kan een dokter bloedtransfusies geven aan kinderen met heftige malaria zodat hun kans op overleving stijgt. Ook zou hij graag een operatietafel met verlichting voor het Kpandai Health Center aanschaffen.

Op dit moment zijn we druk aan het onderzoeken wat wij voor hem kunnen betekenen met betrekking tot de aanschaf van deze apparatuur. Diverse vragen komen daarbij kijken zoals; Wie kunnen de apparatuur gebruiken? En, is er een veilige en schone plek om de apparatuur op te bergen? GiGha bestuurslid Anouk, die zelf ook geneeskunde studeert, overlegt met Joseph over deze en andere vragen.

Zoals Joseph ook aangeeft in zijn mails naar Anouk (bestuurslid Acties én geneeskundestudent): “ I must say i am impressed with the discussion so far” en “I wish to say that as far as health matters are concern, it is possible for me to make a positive input and I am so much happy that you are a medical student”. Zodra we weten of en hoe we het Kpandai Health Centre kunnen ondersteunen bij de aanschaf van deze apparatuur, brengen we jullie uiteraard op de hoogte!

Januari 2011
Ik ben erg blij jullie mijn beste wensen voor het nieuwe jaar te sturen! God is voor ons allemaal getrouw geweest en wij zijn daar dankbaar voor. 

Ik ben net aan mijn zesde jaar van geneeskunde begonnen en ik ben blij hoe ver God mij al gebracht heeft. En natuurlijk, zonder de inspanningen van Stichting GiGha vraag ik me af of ik zou zijn waar ik nu ben.

Het studeren is tot zover goed gegaan en ik hoop en bid dat de het op deze voet door zal gaan zodat ik in 2012 kan afstuderen voor de opleiding geneeskunde. Dit jaar starten we met medicijnen in het algemeen, dat duurt zes weken. Daarna gaan we stage lopen op de afdelingen kindergeneeskunde, verloskunde en gynaecologie. Het laatste deel van het jaar doen we onze specialisaties in bijvoorbeeld oogheelkunde.

Ik vraag om gebed vanuit alle leden van Stichting GiGha om de leiding van God wanneer ik zo langzamerhand richting het einde van mijn studie ga.

Dankjewel en Gods zegen voor jullie allen.

September 2010
Het is ondertussen een tijdje terug dat ik iets geschreven heb. Ik volg nog steeds mijn opleiding en alles gaat goed dankzij Gods genade. Het afgelopen jaar heb ik vier vakken gevolgd: hematologie, chemische pathologie, algemene pathologie en neurowetenschappen. Ondertussen ben ik begonnen met chirurgie en interne geneeskunde wat ik in december hoop af te ronden. Dan starten de lessen in kindergeneeskunde, verloskunde en gynaecologie. 

Ook al is het soms best lastig, het is interessant om nieuwe ziekten en manieren om deze te behandelen te ontdekken. Over het algemeen verloopt mijn studie soepel en ik geloof dat God me zal blijven helpen in geest en lichaam. Met mijn gezin gaat het goed en ze doen jullie de groeten. Ik wens jullie het beste en ik hoop van jullie te horen. Bedankt en God zegene jullie.

Facebook
Naast de blogs die Joseph naar ons mailt, is hij ook met een aantal leden van de stichting vrienden op het sociale netwerk Facebook. Via Facebook schreef hij de volgende berichten:

Ik heb altijd aan mijn vrienden getuigd dat God me zijn gezicht zal laten zien toen ik Hem het meest nodig had. Stichting GiGha heeft mijn leven een nieuwe glans gegeven en nu mag ik geloven dat mijn dromen uitkomen.

Ik heb altijd sterk gevoeld dat het mogelijk is om een medewerker te worden van het Kpandai Health Centre en bij te dragen in extra gezondheidsvoorzieningen, maar niemand geloofde me omdat ik mijn collegegeld niet kon betalen. Maar, sinds Stichting GiGha heeft belsoten om mij hierin te helpen, zijn de zaken ernstig omgedraaid en het negatieve is veranderd in het positieve. Ik kan alleen God danken voor zijn goddelijke interventie.

Ik heb een sterk gevoel dat jullie binnenkort een reis naar Ghana gaan maken om jullie goede werk en moeite voor de plattelandsbevolking te bekrachtigen. Ook zij zijn erg dankbaar voor jullie bijdrage in het verbeteren van hun levenstanddaard. Bedankt en Gods rijke zegen.

In een ander bericht schreef hij:

We zitten in totaal met vierenzestig studenten in een klas het studeren is heerlijk, maar ook moeilijk. Elke dag worden we blootgesteld aan nieuwe dingen, ideeën en medische gevallen. Ik probeer mijn kennis zo snel mogelijk in de praktijk te brengen.

Het is geweldig om aan Stichting GiGha verbonden te zijn, want zij heeft mijn leven en ambities voor de toekomst compleet veranderd. Totdat GiGha in mijn leven kwam had ik slapeloze nachten om mijn medische opleiding, maar dat is nu veranderd.

Ik denk veel aan de plattelandsbevolking, vooral omdat ik daar geboren en getogen ben. Ik droom van een echt ziekenhuis in Kpandai met een gezondheidsprogramma dat zal bijdragen aan de noden van de bevolking. Zij hebben hoge verwachtingen en kijken met veel blijdschap uit naar mijn beloofde terugkomst om hen te dienen.

Januari 2010
Het is mijn droom om in een plattelandsgemeentschap te werken. Ik heb de mensen van Kpandai gediend door vier jaar als verpleegkundige in het Kpandai Health Centre te werken.

Maar ik heb er niet het beste uit kunnen halen, want er was gebrek aan een arts, goed opgeleide verpleegkundigen en paramedisch personeel. Dat zijn bijvoorbeeld apothekers, radiologen en laboranten. Daarnaast was er een tekort aan chirurgen en medische hulpmiddelen als röntgenapperatuur. Deze omstandigheden hebben me gemotiveerd om toelating te krijgen tot een medische opleiding; zodat ik zelf meer mogelijkheden heb om mensen te helpen.

Ik hoop dat al deze problemen voor Kpandai en omstreken tot het verleden gaan behoren, als ik deze opleiding – met jullie hulp – heb afgerond. Hard werken, vastberadenheid, doorzettingsvermogen en boven alles de genade van God steunt mij in mijn opleiding.

Aanvankelijk was het erg moeilijk om mijn opleiding te betalen en tegelijkertijd mijn familie te onderhouden. Maar God heeft die moeilijkheden gezien en zal ze verhelpen als Hij vindt dat het daar tijd voor is. Daarom zal GiGha voor de rest van mijn leven in mijn gedachten zijn. Want zij bieden mij de (financieële) hulp die ik nodig heb. Mijn vooruitgang in de opleiding geneeskunde kan ik alleen als geweldig beschrijven. Ik ben van een periode van onzekerheid naar zekerheid gegaan; zowel in academische als in financieële zin door de betrokkenheid van GiGha in mijn opleiding.

Ik ben enorm vooruit gegaan in mijn medische kennis. De afgelopen vier jaar zijn erg verrijkend geweest, zeker als ik het vergelijk met wat ik kon doen toen ik vier jaar lang alleen nog verpleegkundige was. Mijn verwachtingen van de colleges zijn helemaal uitgekomen. Ik hoop dat ik op dezelfde manier mijn laatste drie jaren mag vervolgen.